Popular posts

Followers

On 8. okt. 2013

Konference om Roma-kvinder: 

Den 17. september mødtes mere end 150 romakvinder fra hele Europa i Helsinki for at diskutere, hvordan de kan være med til at gøre deres forhold bedre; både som etnisk minoritetsgruppe og som kvinder.

Konferencen, der er arrangeret af Europarådet, satter fokus på politisk inddragelse og kaster nyt lys over Europas nok mest udskældte minoritet.

Manglende rettigheder og hadforbrydelser

Diskriminationen trives i hele Europa, hvor der lever ca. 10-12 millioner romaer. Af disse lever ni ud af ti under fattigdomsgrænsen (tal fra Amnesty International) og mange er ikke registreret og har derfor ikke samme rettigheder som deres medborgere. Nogle bor på gaden eller i små romalandsbyer og andre side om side med andre europæere. Overalt mødes de med diskrimination - både fra medborgere og myndigheder.

Især i Syd- og Østeuropa er antallet af ”hate-crimes” mod romaer steget markant inden for de sidste år. I Danmark trives romadiskriminationen også med medieoverskrifter som: ”Roma-kvinder snød ældre hundelufter” (BT, 9. august), politikerudtalelser som: ”Det handler i høj grad om at stresse rumænerne, så de ikke har et indtryk af, at de bare kan komme og bruge Danmark som campingplads. De skal vækkes om natten og fjernes. Og de mange, der sidder og tigger eller spiller musik ved vores supermarkeder – som nærmest er blevet fast inventar – de skal straffes” (Trine Bramsen, S, 29. juni); selv på Roskilde Festivalen ses skilte med tekst som: ”Gypsies skydes uden ansvar!” (Politiken, 28. juni).

Udmeldinger, der alle bidrager til diskursen om romaen som kriminel og uønsket.
Derfor er roma-rettigheder et højaktuelt emne og øverst på Europarådets prioriteringsliste.

At dele erfaringer og blive hørt

Konferencen er den fjerde afholdte af sin slags og havde som mål at få engageret romakvinderne i de politiske processer og debatter; at få ”hørt forskellige stemmer” og ”delt oplevelser og erfaringer”, som Europarådets særlige repræsentant på roma-området, Jeroen Schokkenbroek, udtalte det i konferencens åbningstale. Dagsordenen var sat af kvinderne selv, og de konkrete mål, der indtil videre var blevet stillet, var f.eks. at få gjort en ende på opdelingen af roma- og ”ikke-roma”-børn i folkeskolen, som findes flere steder i Europa.

Herudover kæmper kvinderne for et opgør med de tidlige (børne-)ægteskaber, som stadig indgås i mange romafamilier, ligesom der ønskes et opgør med de mange romakvinder, der ender i prostitution og trafficking.

Læs mere her  https://www.facebook.com/europabevaegelsen/posts/591983477530939

Leave a Reply

Tak for din kommentar til mine indlæg. Det er altid værdsat at høre fra nogen med meninger.
De bedste hilsner
Marie

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments